Budapest Bangkok Brisbane

Történetek a Budapest - Bangkok - Brisbane tengelyről. budapestbangkokbrisbane at hotmail com

HTML

Weather

Címkék

Bush, Beach and Battlers

2010.12.23. 16:47 Westfield

Sokszor szórakoztató visszanézni, milyen volt az élet ötven-hatvan évvel ezelőtt, hogy töltötték idejüket az emberek, mi volt a buli, hogyan nyaraltak. Jeff Carter ausztrál újságíró az elmúlt évtizedekben keresztül-kasul utazta a kontinenst, hogy megörökítse a tipikus ausztrál életet vidéken, a nagyvárosokban és a tengerparton. Carter fényképeit most állítják ki az Új-Dél-Wales-i Állami Könyvtárban, ebből jön egy kis ízelítő a news.com.au segítségével.

1788-ban Cook kapitány írta a jelentésében, hogy a long board szörfözés nagyon népszerű Hawaii szigetén. Ausztráliába a modern szörfözés 1914 decemberében érkezett meg, mikor is Duke Kahanamoku bemutatót tartott a sydney-i Freshwater Beachen, saját készítésű deszkáját helyi fenyőből készítette, helyi szerszámokkal - az eredeti most is látható a Freshwater Surf Clubban. A long board egészen az 50-es évekig divatban volt, amikor is megjelentek a rövid, könnyű Malibu deszkák Kaliforniából. A kép 1950 körül készült Bondi Beachen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 60-as években a tengerparti kultúra is megváltozott. A szörfözésben forradalmi változást hozott a rövid deszkák megjelenése, mely népszerűbbé tette a sportot. A vietnami háború utáni fiatal generáció pedig új utakat keresett. Ekkor alakultak ki a "beachnik" csoportok, akik inkább szörföztek munka helyett, elutasították a politikát és a konvencionális társadalmi szokásokat. A bal oldali képen csajok uncsiznak a Bondi Kiosknál (ahol Chico Fish Cake-et is lehetett kapni) 1965-ben, a másikon kártyaparti Manlyben 1964-ben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Paterson pedig népszerű ember volt a 60-as években, régi Rolls-Royce-ával járta a keleti partot Victoriától Queenslandig és speciális (vékonycsőrű vészmadárból készült) Vita Tan napolajat árult és masszírozta a napozókat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki több képre kíváncsi, látogasson el a Könyvtárba, ahol januártól tekinthető meg a kiállítás rengeteg hangulatos régi fényképpel és történettel.

Bookmark and Share

Szólj hozzá!

Címkék: szörf surfers paradise bondi

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestbangkokbrisbane.blog.hu/api/trackback/id/tr82535018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása