Budapest Bangkok Brisbane

Történetek a Budapest - Bangkok - Brisbane tengelyről. budapestbangkokbrisbane at hotmail com

HTML

Weather

Címkék

Margaret River

2011.06.08. 16:45 Westfield

Száz évvel ezelőtt kb. három ember lakott Nyugat-Ausztrália dél-nyugati csücskében, ami egyébként egy kellemes éghajlatú és jó természeti környezettel rendelkező térség volt. Az I. Világháború után az ausztrálok számára nyilvánvaló volt, hogy adódhatnak olyan helyzetek, amikor csak magukra számíthatnak, ezért tervezetten és szervezetten megkezdték az erre alkalmas területek betelepítését. Nyugat-Ausztráliában a Group Settlement Scheme alapján majd tízezer telepes érkezett Nagy-Britanniából a 20-as években, hogy boldog farmer életet éljen itt. Számos farm, falu és kisváros létesült itt, a Bordeaux környékihez hasonló éghajlat pedig lehetővé tette a szőlőtermesztést. Margaret River az azonos nevű folyó menti térség központi faluja (a lenti képen a Bussell és Willmott sarka, a központ), mintegy 4500 lakossal és évente félmillió látogatóval. Igen, a környék nagyon népszerű a turisták körében, a borvidék, a nagy barlangok és nem utolsó sorban a szörf miatt.

 

 

 

 

 

 

 

A szörfözési idény leginkább a téli időszakra (május és szeptember között) jellemző, amikor az uralkodó széljárás az óceán felől éri el a partot nyugati irányból. Ilyenkor a hullámok átlagban 4 méter körüli magasságot érnek el (a maximum kb 10 méteres) és átlagosan 13 másodpercig maradnak fent. A szél és az óceán azonban néha nagy dolgokat produkálnak és óriás hullámok jönnek létre, ami az igazi kihívást jelenti és teszi igazán népszerűvé ezt a partszakaszt.

A lenti képen (nem photoshop) Damon Eastaugh látható, amint második alkalommal is megnyeri az ausztrál óriás szörf díjat (Biggest Single Ride Award) még 2007-ben. A nyertes hullámlovaglást a Cow Bombie nevű zátony környékén ejtette meg Margaret River közelében, a bírók mérése szerint a hullámok 14 és 16 méter közötti magasságot értek el, így kétségtelenül a legmagasabb hullám volt, amit valaha meglovagoltak Ausztrálázsia vízisport történetében.

 

Idén is megrendezték a hagyományos Telstra Drug Aware Pro Margaret River szörfkupát Prevelly falu melletti Surfers Pointnál áprilisban. A verseny komolyságát mutatja, hogy ez az egyetlen ASP által "Prime Event"-ként elismert szörfverseny, másrészt hogy a mezőnyben a legjobbak is jelen voltak: a legnagyobb figyelmet a helyi sztár szörfös Taj Burrow és persze a tízszeres világbajnok Kelly Slater kapták. Ebből egy kis ízelítő a következő videón:

 

Szomorú update: sajnos a cápatámadás egy valós veszély az ausztrál vizeken, évente átlagosan egy áldozatot követel. Most Margaret River közelében, Dunsborough partjainál csapott le egy gyanútlan szörfözőre egy fehércápa.

Bookmark and Share

Szólj hozzá!

Címkék: szörf wa margaret river

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestbangkokbrisbane.blog.hu/api/trackback/id/tr602887595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása